دوره 21، شماره 84 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 84 صفحات 61-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

A survey on CBC’s selected poem books of the 50s. LIRE 2024; 21 (84) :39-61
بشیری‌زاده طاهره، دهقانیان جواد. بررسی کارنامه شورای کتاب کودک در دهه پنجاه (برگزیده آثار شعری محمود کیانوش). پژوهش‌های ادبی. 1403; 21 (84) :39-61

1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه شیراز ، mirJavad2003@yahoo.com
          شورای کتاب کودک با تعیین معیارهایی برای نقد وگزینش آثار برتر، از بدو تأسیس در دهه چهل کوشیده است ادبیات کودک ایران را رشد و تعالی بخشد. با توجه به اهمیتی که جوایز ادبی و کتاب­های برگزیده در پرورش ذهن مخاطب و جهت دهی جامعه ادبی دارد، در این  مقاله معیارهای تعیین شده از سوی این نهاد و میزان تطبیق آنها با آثار برگزیده در دهه پنجاه به روش تحلیل محتوای کیفی بررسی شده است. بدین ترتیب از سویی عملکرد و کارنامه شورا در این دهه تأثیرگذار نقد می­شود و از سوی دیگر، مقطع مهمی از تاریخ ادبیات کودک و نوجوان و بالتبع تاریخ نقد شعر فارسی مورد ارزیابی و بازنگری قرار می­گیرد. در  این دهه، سه اثر با عناوین طــوطی سبز هندی،  نوک طلای نقره بال و باغ ستار­ه­ها به قلم محمود کیانوش از سوی شورا انتخاب گردید. انتخاب سه اثر از کیانوش در این دهه بدین معناست که شورا هم از نظر تئوری و هم در تطبیق عملی معیارهای تولید و آفرینش شعر، تحت تأثیر آراء و اندیشه­های این شاعر بوده است. بر اساس نقدهای شورا و یافته­های این پژوهش، معیارهای نقد شعر در این دهه نسبت به دهه گذشته تغییر چشمگیری یافته است. تکیه بر اصالت هنری و جوهره شعری و توجه به زاویه نگاه کودک، از مهمترین شاخصه­های مورد توجه این دهه محسوب  می­شود. این رویکرد به شعر کودک در تحولات دهه­های بعد نقشی اساسی ایفا می­نماید.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات کودک
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1403/2/10 | انتشار: 1403/2/10