دوره 19، شماره 76 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 76 صفحات 144-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi Z, Kelari F, Yahyazadeh F. Attitudes, Challenges, and Practices of Elementary School Teachers in Monolingual and Arab Zones (Case Study of Tehran and Khuzestan Province in 1399- 1400). LIRE 2022; 19 (76) :117-144
عباسی زهرا، کلاری فاطمه، یحیی زاده فاطمه. بررسی نگرش، چالشها و فعالیتهای آموزگاران ابتدایی در مناطق عرب‌نشین و تکزبانه (مطالعه موردی استان تهران و خوزستان در سال تحصیلی 1400-1399). پژوهش‌های ادبی. 1401; 19 (76) :117-144

1- دانشگاه تربیت مدرس ، abasiz@modares.ac.ir
2- دانشگاه علامه طباطبایی
3- دانشگاه تهران
هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه میزان آشنایی آموزگاران دوره ابتدایی با سند برنامه‏درسی ملی در تهران و خوزستان و بررسی نظر آنان درزمینه محتوای سند ملی برنامه‏درسی، تأثیر‏ منابع آموشی به زبان فارسی در مناطق عرب نشین بر آموزش و مشکلات و چالشهای آموزگاران ابتدایی در این مورد و فعالیتهای کلاسی آنان است. داده‏های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته و پرسشنامه برگرفته از تحقیقات مشابه به‏صورت میدانی گردآوری شد. 160 آموزگار کلاس اول ابتدایی خانم و آقا در تهران و خوزستان در پژوهش همکاری کردند. تحلیل توصیفی داده‏ها‏ براساس آزمونهای مختلف آماری انجام شد. مقایسه میانگین نمره گویه‏های شاخص اطلاع از برنامه‏درسی ملی در آموزگاران تهران و خوزستان نشان داد، هرچند آموزگاران تهران و خوزستان از سند ملی برنامه‏درسی و محتوای آن اطلاعات و اگاهی کافی ندارند در مقایسه دو گروه مشخص شد آموزگاران تهران نسبت‏به آموزگاران استان خوزستان آشنایی بیشتری با سند برنامه‏درسی ملی و محتوای آن دارند. هم­چنین نتایج مقایسه مدرسان درباره محتوای سند برنامه‏درسی ملی ارائه‏شد. براساس یافته‏های این مطالعه، آموزگاران ابتدایی خوزستان تأثیر محتوای زبان فارسی را بر آموزش نامطلوب ارزیابی کردند و سطح مهارت زبان فارسی آموزگاران و دانش‏آموزان را برای انتقال دانش و تدریس ناکافی دانستند و تأثیر‏ زبان فارسی را بر آموزش و مشکلات در آموزگاران خوزستان بیش از حد متوسط ارزیابی کردند‏. از نظر آموزگاران خوزستان، کتابهای زبان فارسی نه‏تنها کارآمد نیست، بلکه به مشکلات آموزشی آنها می‌افزاید و آنان فعالیتهای گوناگونی برای رفع این چالش در کلاس انجام می‏دهند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: زبان فارسی
دریافت: 1400/1/30 | پذیرش: 1400/4/26 | انتشار: 1401/6/30