دوره 1، شماره 4 - ( 1383 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 166-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Analysis of Apocalypses in the mystical and revelation works and its Function in Mostafa Gorgi. LIRE 2003; 1 (4) :145-166
گرجی مصطفی. نقد و تحلیل آپوکالیپس در آثارعرفانی ـ وحیانی و نقش آن در گفتگوی فرهنگها. پژوهش‌های ادبی. 1383; 1 (4) :145-166

دانشگاه تربیت مدرس
یکی از مفاهیم مشترک که در تمام جوامع و فرهنگها بر ضرورت پذیرش آن تأکید شده، گفتگو و نقش آن در تقریب اقوام و ملل است. گفتگو به عنوان یکی از عناصر تعامل فرهنگی ملتها و در سطح کلان در بسترهای گوناگون تجلی می‏یابد که امکان بالقوه و شرایط ظهور آن, پذیرش مؤلفه‏های مشترک جهانی است. یکی از این بسترها ـ در حوزه ارتباط کلامی- مکاشفه‏های اسطوره‏ای و دینی است که خود به عنوان یکی از ابعاد هفتگانه دین تلقی می‏شود.
 این جستار پژوهشی در عرصه مکاشفات جهانی (زرتشتی، عهد قدیم و جدید) از یک سو و مکاشفه های عرفانی مندرج در آثار ادبی از سویی دیگر است که ضمن توجه به معنای نخستین مکاشفه (Revelation) به معنای ثانوی آن نیز (Apocalypse) می‏پردازد و آنگاه پیوند آن را با برخی مقولات مشابه نظیر اسطوره(Myth) رستاخیز و نشوز(Eschatology) هزاره‏گرایی (Millennium) نشان می‏دهد. نگارنده همچنین در این مقاله ضمن تجزیه و تحلیل زیرساخت‏ مکاشفه ها در غرب و شرق به این مسأله می‏پردازد که مکاشفه‌ها  نزد حکما و عرفا به عنوان صاحبان آثار ناب عرفانی - ادبی و در کتابهای مقدس و ادیان توحیدی از  بنمایه و جریان ثابتی پیروی می‏کند و آن ویژگی منحصر به فرد مکاشفه ها با توجه به ساختار فکری، قومی و فرهنگی ملتها و فرهنگها است.

موضوع مقاله: نقد ادبی
دریافت: 1383/6/10 | پذیرش: 1383/6/30 | انتشار: 1383/6/31