دوره 21، شماره 84 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 84 صفحات 190-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nadali Z. Study of the Various themes of Protest Literature in Poems Abdul Karim Al-Karami and Aref Qazvini. LIRE 2024; 21 (84) :169-190
نادعلی زهرا. واکاوی بن‌مایه‌های همگون ادبیاتِ اعتراض در دیوان اشعار عبدالکریم الکرمی و عارف قزوینی. پژوهش‌های ادبی. 1403; 21 (84) :169-190

دانشگاه پیام نور، تهران ، zh_nadali@pnu.ac.ir
دو کشور ایران و فلسطین به دلیل برخورداری از تجربه‌های مشترک سیاسی اجتماعی در طول تاریخ از اهمیّت برجسته‌ای نزد استعمارگران داخلی و خارجی برخوردار بوده‌اند، در این میان شاعران به عنوان رهبران ادبی با تکیه بر رسالت اجتماعی خویش، نقش برجسته‌ای در بارور ساختن روحیه انقلابی مردم و برچیده شدن ظلم و بی‌عدالتی داشته‌اند؛ از طلایه داران زمامداری این رسالت، عبدالکریم الکرمی و عارف قزوینی هستند که با اشعار خطابی و کوبنده خود به خوبی توانستند در برابر توطئه‌های دشمنان بایستند و روح بیداری و اعتراض را در مردم بدمند. در این جستار ادبی با روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر دیوان هر دو شاعر، اصول مکتب آمریکایی به تطبیق اشتراکات و افتراقات الکرمی و قزوینی می پردازیم. نتایج پژوهش بیانگر آن است که اشعار اعتراضی این دو شاعر غالباً در دو جهت سیاسی و اجتماعی بوده است البته زبان انتقاد عارف از شاهان و حاکمان زمان خود صریح­تر و جدی­تر از زبان عبدالکریم است. شایان ذکر است برخی از درون­مایه­های مشترک اعتراضی بین دو شاعر، اعتراض علیه اشغالگران و استعمارگران و حاکمان، عدم اتحاد مردم و اعتراض علیه وطن فروشان است که با بررسی آن ها در برخی از اشعار این دو شاعر بزرگ توانستیم نقش مؤثر آنها را در ادبیات ایران و فلسطین به تصویر بکشیم.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: جامعه شناسی ادبیات
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1403/2/10 | انتشار: 1403/2/10