دوره 21، شماره 84 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 84 صفحات 168-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

Intellectual as the Saviour: The Social Aspect of the Intellectual Saviour in Akbar Radi’s The Saviour in the Damp Morning based on Gilbert Durand’s Theories. LIRE 2024; 21 (84) :149-168
مشگین قلم سحر. منجی در کالبد روشن‌فکر: بررسی نقش اجتماعیِ منجیِ روشن‌فکر در «منجی در صبح نمناک» اثر اکبر رادی از منظر ژیلبر دوران. پژوهش‌های ادبی. 1403; 21 (84) :149-168

دانشگاه تهران ، sahar.meshginghalam@gmail.com
«منجی در صبح نمناک» داستان نویسندۀ روشن­فکری­ست که خود را نجات­بخش جامعه می­داند، ولی در نهایت شکست می­خورد. این پژوهش در پی یافتن رابطۀ بین منجی در عنوان نمایشنامه و روشن­فکری که شخصیت اصلی نمایشنامه است، از اسطوره­کاوی ژیلبر دوران استفاده کرده تا مشخص سازد منجی کیست، چه رابطه­ای با اوضاع جامعه­ای که اثر در آن شکل گرفته دارد و چه چیز باعث شکستش شده­است. برای تحلیل نمایشنامه، بعد از ارائۀ پیرنگ، عناصر بینامتنی اثر مطالعه و مشخص می­شود منجی که در ارتباط با مسیح است، در شخصیت روشن­فکر نمایشنامه تجلی یافته­است. ولی از منظر جامعه­شناسی، روشن­فکر تنها در صورتی می­تواند در جامعه­اش تأثیرگذار باشد که از دل آن جامعه و برای آن جامعه باشد و هر جایی که ارتباط روشن­فکر و جامعه­اش قطع شود، او معنایش را از دست می­دهد و درست به همین دلیل است که منجی معناباخته در این نمایشنامه، شکست می­خورد. این پژوهش، توصیفی-تحلیلی بوده و از روش­های کتابخانه­ای و اینترنتی گردآوری شده­است.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: جامعه شناسی ادبیات
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1403/2/10 | انتشار: 1403/2/10