دوره 21، شماره 84 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 84 صفحات 148-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

A mythical reading of the story of Ibrahim Adham based on the mythological model of Christopher Vogler. LIRE 2024; 21 (84) :127-148
محرمی رامین، کریمی یونجالی ثریا. خوانشی اسطوره‌ای از داستان ابراهیم ادهم براساس الگوی اسطوره‌ای کریستوفر ووگلر. پژوهش‌های ادبی. 1403; 21 (84) :127-148

1- دانشگاه محقق اردبیلی
سفر درونی انسان در اسطوره‌ها و روایت‌های ملل مختلف در زمان و مکانی متفاوت در قالبی نو تکرار می‌شود. از دیدگاه جوزف کمپبل تمام اسطوره‌های جهان از الگو و ساختاری یگانه حکایت دارند. او مطابق با الگوی «تک اسطوره»، سفر قهرمان را در گذار از حجاب به سوی جهان ناشناخته در سه بخش جدایی، تشرّف و بازگشت مطرح می‌کند. کریستوفر ووگلر در کتاب «سفر نویسنده»، با انجام اصلاحاتی در الگوی کمپبل، ساختار دوازده‌ مرحله‌ای از سفر قهرمان را برای خوانش داستان‌های قهرمانی ارایه می‌دهد. در این پژوهش با روش تحلیلی- تطبیقی و با رویکرد اسطوره‌شناختی براساس الگوی سفر نویسنده‌ی ووگلر، ساختار اسطوره‌ای داستان ابراهیم ادهم را بررسی و مقایسه شده و سنخیت مباحث تذکره‌های عرفانی با الگوی سفر نویسنده نشان داده شده است. نتیجه‌ی حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که داستان ابراهیم ادهم با مراحل الگوی ووگلر به طور کامل انطباق دارد. ابراهیم ادهم بعد از سه مرحله دعوت، به حیطه‌ی شگفتی‌ها قدم می‌گذارد و بعد از مرحله‌ی پالایش و تزکیه در زهدان غار، تولدی دوباره را تجربه می‌کند. او در نتیجه‌ی تحمل آزمون‌های دشوار، حیات خود را تجدید می‌کند و در مرحله‌ی بازگشت با اکسیر معنویت به بطن جامعه بازمی‌گردد.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: اسطوره
دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1403/2/10 | انتشار: 1403/2/10