دوره 20، شماره 80 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 80 صفحات 54-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

zarei B, Khojasteh F, Jamali A. Comparative analysis of mythology about the dispersal belief in Bandar Kang's marine tradition. LIRE 2023; 20 (80) :35-54
زارعی بدریه، خجسته فرامرز، جمالی عاطفه. تحلیل مقایسه‌ای ـ اسطوره‌شناسی از باور بلاگردانی در سنت دریایی بندرکنگ. پژوهش‌های ادبی. 1402; 20 (80) :35-54

1- دانشگاه هرمزگان ، Zareei62@yahoo.com
2- دانشگاه هرمزگان
ترس از مرگ، اصلی­ترین دغدغه ساکنان و ملوانان بندرکنگ بود و آنها را برآن داشت که به باورهایی از بلاگردانی متوسل شوند تا به دفع مرگ و شر بپردازند و بلاهای طبیعی را تحت سلطه خود درآورند. این پژوهش بر آن است که با روش توصیفی ـ تحلیلی به واکاوی این باور در سنت دریایی ساکنان بندر گنگ بپردازد و در ادامه، با تکیه بر نمونه­های اساطیری مشابه، آنها را تحلیل کند. بنابراین، در این پژوهش ابتدا باورهای بلاگردانی مرتبط با سنت دریایی به صورت میدانی و در قالب مصاحبه با زنان و مردان گردآوری و سپس با تکیه بر مطالعات کتابخانه­ای و کتابهای اساطیر ملل، تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که باور بلاگردانی در میان ساکنان بندرکنگ به دو صورت بی­واسطه و با واسطه (بلاگردانی از طریق حیوان و اشیاء) رواج داشته‌است. باورهای بلاگردانی که بی­واسطه عبارتند از: ریختن خرما در دریا و اذان گفتن و قرآن خواندن به هنگام طوفان. و باورهای باواسطه نیز عبارتند از: قربانی کردن گاو، قرار دادن مرغ به همراه زنان در لنج، قراردادن کفش کُوش در جهت باد و مالیدن حنا و فضولات حیوانی بر در خانه ­ها.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1399/11/22 | پذیرش: 1400/10/20 | انتشار: 1402/2/10