دوره 19، شماره 77 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 77 صفحات 227-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gharib Hosseini Z, Jafari H, nourifar H. Examining design structure in Lakki Pachas (tales). LIRE 2022; 19 (77) :195-227
غریب حسینی زهرا، جعفری حمید، نوری فر حدیث. بررسی شخصیّت‌پردازی در پاچاهای لکی. پژوهش‌های ادبی. 1401; 19 (77) :195-227

1- دانشگاه ولی عصر رفسنجان ، tabasom_moola@yahoo.com
2- دانشگاه ولی عصر رفسنجان
 این پژوهش به­ شیوۀ توصیفی-تحلیلی با هدف شناخت بهتر پاچاهای(قصّه­ ها)  مکتوب لکی و معرّفی ویژگی‌‌های شخصیّت­های این قصّه­ ها انجام شده است. جامعۀ آماری این پژوهش عبارت است از: پاچا «هشت قصّه در یک کتاب» و «سه‌چارکی» از جهانشاه آزادبخت و افسانه‌های لکی از کیومرث امیری کله‌جویی. حاصل پژوهش نشان می­ دهد که نویسندگان این آثار در یادکرد صفات و خصلت­های شخصیّت­های داستانی اصرار ویژه ­ای دارند؛ و گاه این توصیفات در طول داستان چندین بار تکرار می­شود. نکتۀ مهم این است که بررسی این توصیفات ما را در رسیدن به­ الگویی ویژه برای خلق  انبوه شخصیّت داستانی راهنمایی نمی­ کند، ولی برای برقراری رابطۀ  عاطفی ما با روایت و ملموس شدن جهان داستان نقش کلیدی دارد و گویای پیامی روشن دربارۀ رابطۀ انسان و جهان است. همچنین توصیف ویژگی­های شخصیّت­ها به همذات­ پنداری با آنها، باورپذیری وقایع و خویشکاری­های قصّه­ ها یاری می­ رساند. می­ توان گفت نقاط عطف شخصیت­ها در پاچاها (به خصوص شخصیت اصلی) به طرح هنرمندانۀ داستان منجر می­ شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: گویش شناسی
دریافت: 1399/9/26 | پذیرش: 1400/5/4 | انتشار: 1401/7/30