دوره 19، شماره 77 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 77 صفحات 124-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Refaee ghadimi mashhad R, Gholamhoseinzadeh G. Exploring the application of theories of mental spaces and conceptual blending in semantic-rhetorical analysis of Persian poetry. LIRE 2022; 19 (77) :93-124
رفایی قدیمی مشهد رضا، غلامجسین زاده غلامحسین. بررسی کارکرد نظریه‌های فضاهای ذهنی و آمیختگی مفهومی در تحلیل معنایی- بلاغی شعر فارسی. پژوهش‌های ادبی. 1401; 19 (77) :93-124

1- ، reza.refaee@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
نظریۀ فضاهای ذهنی، نظریه­ای است برخاسته از نظریۀ جهانهای ممکن. این نظریه و نظریۀ برگرفته از آن یعنی آمیختگی مفهومی از ابزارهای مفید تحلیل متن در حوزۀ زیبایی­شناسی شناختی است. هدف این پژوهش، بررسی شیوۀ رویارویی این نظریه­ها با شعر فارسی است. برای بررسی کارکرد این نظریه­ها در تحلیل شعر فارسی، نخست جنبه­های فلسفی و بنیانهای نظری آنها مطرح و سپس شیوۀ کارکرد آنها در یک غزل از سعدی آزمایش شده است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که نظریۀ فضاهای ذهنی به­رغم کارآمدی در تحلیل مباحث فلسفی/ معنایی شعر همچون ابهام، ساختارهای شرطی، واکاوی ابعاد ایدئولوژیک شخصیت‌های برساختۀ متن و نیز فراهم آوردن امکان بررسی پیوستار روایی شعر در قالب فضاهای ذهنی در برخی مواضع همچون ساختارهای تمثیلی، کارایی لازم را در تحلیل معنایی شعر دارا نیست و در چنین شرایطی، نظریۀ برگرفته از آن، یعنی نظریۀ آمیختگی مفهومی می­تواند خلأ کاربردی را پوشش دهد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: نقد ادبی
دریافت: 1399/4/17 | پذیرش: 1400/5/4 | انتشار: 1401/7/30