دوره 19، شماره 76 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 76 صفحات 58-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

RaminNia M, Kor , A, Alaghi L. The Function of Archetypes of good and evil in the processing of heroes in Turkmen fairy tales. LIRE 2022; 19 (76) :31-58
رامین نیا مریم، کر عادله، علاقی لاچن. کارکرد کهن‌الگوهای خیر و شر در پردازش ‌قهرمانان و ضد قهرمانان قصه‌های جادویی ترکمن. پژوهش‌های ادبی. 1401; 19 (76) :31-58

1- دانشگاه گنبد کاووس ، maryam.raminnia@gmail.com
2- دانشگاه گنبدکاووس
3- دانشگاه سمنان
این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با اتکا به نظر اسطوره‌پژوهان ده قصه‌ جادویی مکتوب ترکمن را  بررسی کرده  است تا بازتاب عناصر اسطوره‌ای و کهن‌الگویی را در آن‌ قصه‌ها بنمایاند.
نتیجه اجمالی پژوهش نشان می‌دهد که نبرد «خیر و شر»، مهمترین عامل اسطوره‌ای و کهن‌الگویی قصه‌های جادویی ترکمن است. پسر و دختر نوجوان خانواده نماینده نیروی خیر هستند که برای نجات یکی از اعضای خانواده یا در جست و جوی امر مطلوب در سفری پر فراز و نشیب با نیروهای شر مقابله می‌کنند. سفر عنصر غنابخشی است که قهرمان نابالغ را به پختگی می‌رساند. در بیشتر قصه‌ها، دیو  نماینده نیروی شر و اهریمنی است که در کار قهرمان خلل ایجاد می‌کند و قهرمان در چند مرحله با او به نبرد می‌پردازد و سرانجام به پیروزی می‌رسد. افزون بر دیوها، ضدقهرمانان انسانی مانند نامادری، زن‌برادر، پیرزن بدجنس به تنهایی یا به عنوان نیروی کمکی نقش نیروهای شر را ایفا می‌کنند. هر دوی نیروهای خیر و شر در پیشبرد اهداف خود به جادو به عنوان امر فراطبیعی متوسل می‌شوند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات عامه
دریافت: 1399/11/15 | پذیرش: 1400/4/19 | انتشار: 1401/6/30