دوره 18، شماره 73 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 73 صفحات 95-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saeedi M, Bameshki S. The Adventures of Hajji Baba of Isphahan as a Picaresque Novel. LIRE 2021; 18 (73) :63-95
سعیدی مریم، بامشکی سمیرا. سرگذشت حاجی‌بابا اصفهانی به‌مثابه رمانی پیکارسکی. پژوهش‌های ادبی. 1400; 18 (73) :63-95

1- دانشگاه فرذوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، bameshki@um.ac.ir
مسأله‎ اساسی این پژوهش بررسی رمان سرگذشت حاجی بابا اصفهانی به‌ عنوان رمانی پیکارسکی که تلاش می شودِ‎ ویژگیهایِ پیکارسکیِ این رمان بررسی شود. در این پژوهش این موضوع واکاوی می‌شود که بنا به چه دلایلی، رمان سرگذشت حاجی بابای اصفهانی می‌تواند رمان پیکارسکی و حاجی بابای اصفهانی شخصیت پیکارو قلمداد شود. با توجه به نتایج، رمان سرگذشت حاجی بابا اصفهانی به دلیل داشتن زبان هجوآمیز و انتقادی ‌بودن اثر، سادگی زبان نگارش، زاویۀ دید اوّل‌شخص، رئالیستی و واقعگرایانه‌ بودن و ساختار اپیزودیک، رمانی پیکارسکی به شمار می‌آید و حاجی ‎بابا اصفهانی به دلیل برخورداری از ویژگیهایی همچون دروغگویی، فریبکاری و حیله‎ گری، زیرکی، متعلق بودن به طبقات پایین جامعه، دائم‎ السفر بودن، وابسته و جیره خوار اربابان متعدّد بودن و پایبندِ اخلاق نبودن، قهرمان پیکاروی به‌تمام معناست. همچنین اوضاع نابسامان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دورۀ فتحعلی‎شاه قاجار، سبب ایجاد هرج و مرج، ناامنی و به‌ هم‌ریختگی اوضاع جامعۀ‎ ایران آن روزگار و ظهور انسانها‎ی پیکارو صفت شده‌است که در نهایت به پدیدآمدن ژانری می‌انجامد که رویکرد انتقادی- هجوی از شرایط و آدمهای پیکاروگونه از ویژگیهای مهم آن است و به گونه مطلوبی شرایط آن عصر را ترسیم کرده ‌است.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات معاصر / داستان / رمان
دریافت: 1399/11/15 | پذیرش: 1400/3/25 | انتشار: 1400/7/30