دوره 18، شماره 73 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 73 صفحات 153-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mossaed M, Mehri S. "A Study of the Realist Aspects of the Fiction Works of Northern Climate Literature". LIRE 2021; 18 (73) :123-153
مساعد مهری، مهری سعید. بررسی جنبه‌های رئالیستی آثار داستانی ادبیات اقلیمی شمال. پژوهش‌های ادبی. 1400; 18 (73) :123-153

1- دانشگاه شیراز ، mehrimossaed13@yahoo.com
2- دانشگاه فردوسی
این پژوهش بر آن است که جنبه ­های رئالیستی را در بهترین آثار داستانی سه نسل  اقلیم­ گرای این منطقه بیانگر و نشانگر باشد. موج اقلیمی­ نگاری در شمال همانند دیگر بخشهای ایران از دهۀ چهل شروع شد.  به ­آذین و بزرگ علوی نویسندگان نسل اول، محمود طیاری نویسنده نسل دوم و بیژن نجدی نویسندۀ نسل سوم این اقلیمی ­نویسان شمال بودند. حوادث سیاسی همچون نهضت جنگل و قیام میرزاکوچک ­خان، طبیعت ویژه، تلاش ماهیگیران و صیادان، هوای مه ­آلود و بارانی شمال به عنوان پس­ زمینۀ رویدادها در آثار نویسندگان شمالی نمود خاصّی دارد. از سوی دیگر، ساختار داستان نیز منطبق بر معیارهای رئالیستی در خدمت بیان نگرشهای انتقادی- اصلاحی نویسندگان است. اشاره به درگیریهای داخلی و خارجی، جنبشهای مردمی علیه نظام مالک رعیتی و... درواقع نمایش زندگی واقعی مردم و نشان اعتراض و انتقاد بود. بنابراین از بین انواع رئالیست، نویسندگان شمال بیش از هرچیز از سبکهای رئالیسم اجتماعی و انتقادی بهره برده ­اند. البته هرکس با توجه به شرایط و نوع تفکرش، سبک نویسندگی خاصی را برگزیده است؛ به ­عنوان نمونه  بیژن نجدی از جریان سیال ذهن بهره برده است.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات معاصر / داستان / رمان
دریافت: 1399/11/15 | پذیرش: 1400/4/25 | انتشار: 1400/7/30