دوره 16، شماره 66 - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 66 صفحات 141-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

.farhadi S, hosseini M, Roozbeh M R, Noori A. Reflection of the theme of "Iblis's warning" in the Persian novel with emphasis on the novels of Yakolia va tanhaai e u( Yeklia and her loneliness) and Malakoot( the kingdom). LIRE 2020; 16 (66) :121-141
URL: http://lire.modares.ac.ir/article-41-41990-fa.html
فرهادی سودابه، حسینی سید محسن، روزبه محمدرضا، نوری علی. بازتاب مضمون «اعتذارِ ابلیس» در رمان فارسی(با تاکید بر رمانهای یکلیا و تنهایی او و ملکوت). پژوهش‌های ادبی. 1398; 16 (66) :121-141

URL: http://lire.modares.ac.ir/article-41-41990-fa.html

1- دانشگاه لرستان
2- دانشگگاه لرستان ، hoseini.mo@lu.ac.ir
مسئله اصلی این پژوهش بررسی مضمون اعتذارِ ابلیس در رمانهای یکلیا و تنهایی او و ملکوت است. بررسی چگونگی نمودهای این باور در این رمانها و میزان انطباق آن با اندیشه‌‌های مطرح در برخی از کتابهای صوفیه، هم درونمایه­های این رمانها را بهتر نشان می‌دهد و هم سطح ارتباط این آثار با ادب سنتی و میزان اثرپذیری آنها را از متون گذشته می‌نمایاند.طی پژوهش مشخص شد نویسندگان یاد شده، کم‌وبیش به‌سبب سرخوردگی از فضای نابسامان اجتماعی و ناتوانی در تغییر و اصلاح اوضاع، و نیز تحت‌تأثیر متون کهن، جبرگرایانه به بی‌اختیاری ابلیس اشاره کرده و رفتارهای او را عذر نهاده­اند و بدین طریق هم نابسمانی، پریشانی و فساد زمانۀ خویش را محتوم تلقی کرده­اند و هم با اثبات بی‌اختیاری و بی‌گناهی ابلیس، وجود او را لازمۀ زندگی امروزی دانسته‌اند. دردو رمان یکلیا و تنهایی او و ملکوت بی‌اختیاری شیطان در اجرای وظیفه‌اش، همراهی او در هدف از پیش تعیین‌شدۀ پروردگار، محضوری در عین مهجوری، گله‌مندی شیطان از سرنوشتش، بی‌توقع‌بودن او از اجرای وظیفه‌اش، دلتنگی او برای موقعیت پیشین خود و عشق او به پروردگار در خور تامل و توجه است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ادبیات معاصر / داستان / رمان
دریافت: 1398/9/15 | پذیرش: 1399/1/23 | انتشار: 1399/1/23