دوره 4، شماره 14 - ( 1385 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 52-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

One Story and Four Narrations Comparison of the Story "Bahram-e - Goor In Hunting-ground" in Four Versified story. LIRE 2007; 4 (14) :31-52
ذوالفقاری دکتر حسن. یک داستان و چهار روایت مقایسه داستان بهرام گور در شکارگاه در چهار منظومه. پژوهش‌های ادبی. 1385; 4 (14) :31-52

دانشگاه تربیت مدرس
یکی از داستانهای هفت پیکر نظامی، بهرام گور و کنیزش فتنه در شکارگاه است. این داستان را نظامی از روایت بسیار ساده، کوتاه و طرح‌گونه و گذرای فردوسی گرفته، پرورده و بخش دومی بدان افزوده است. پس از نظامی این داستان را امیرخسرو دهلوی (651- 750) در هشت بهشت و عبدی بیک نویدی شیرازی (921- 988) در هفت اختر آورده‌اند که هر دو تقلید و نظیره‌ای از هفت پیکر نظامی است. امیرخسرو بخش میانی داستان را با تغییراتی اندک نسبت به روایت نظامی آورده و عبدی بیک بر دامنه تغییرات افزوده است.
با مقایسه و تحلیل این چهار روایت درمی‌یابیم که هنر نظامی در داستان‌پردازی و عناصر و بن‌مایه‌های داستانی و جنبه‌های اخلاقی و روانی بر روایتهای دیگر برتری دارد.
این مقایسه تنها از نظر ساختار روایی و داستانی است نه جنبه‌های زبانی و شگردهای بیانی و سبکی؛ تنها در پایان مقاله به عنوان نمونه، توصیف کنیز را از چهار روایت نقل می‌کنیم تا خواننده خود به این قیاس دست زند.
در آغاز مقاله نیز ضمن معرفی چهار اثر و گزارش چهار روایت می‌کوشیم به کمک نموداری، نقش مایه‌های داستانی را نشان داده و به وجوه شباهت و اختلاف روایتها بپردازیم.

نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: ادبیات کلاسیک
دریافت: 1398/7/22 | پذیرش: 1398/7/22 | انتشار: 1398/7/22