دوره 16، شماره 63 و بهار - ( 1398 )                   جلد 16 شماره 63 و بهار صفحات 118-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

abasi Z, khosravi A, dehghani M. The analysis of metaphorical and schematic mappings in the concept of DEATH in the Rumi’s poetry. LIRE 2019; 16 (63) :89-118
عباسی زهرا، خسروی امین، دهقانی مهدی. تحلیل نگاشتهای استعاری و طرحواره‌ای در مفهوم اجل در آثار مولوی. پژوهش‌های ادبی. 1398; 16 (63) :89-118

1- دانشگاه تربیت مدرس ، abasiz@modares.ac.ir
2- دانشگاه تربیت مدرس
هدف این پژوهش استخراج، بررسی و تحلیل نگاشتهای استعاری و طرحواره‏ای در مفهوم اجل در آثار مولوی است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام، و با مطالعه و استخراج اشعار مرتبط با مفهوم اجل در آثار مولوی، استعاره‏ها براساس نظر کووچش  (2010) تحلیل شده و دسته‏بندی طرحواره‏ها نیز براساس نظر ایوانز و گرین  (2006) صورت گرفته است. یافته‏های پژوهش نشان داد که این مفهوم انتزاعی در تجسم ذهنی مولانا به‏صورت مفاهیم عینی بازنمایی و در شعر متجلی می‏شود. بررسی طرحواره‌های تصویری در استعاره اجل در آثار مولانا نشان داد که بیشترین نوع طرحواره اشعار، طرحواره وجودی است. یافته‌ها از به‌کارگیری طرحواره‌های مختلف نوعی شی‌ء و جاندارنمایی مفهوم مرگ را نشان می‌دهد و در موارد دیگر اجل به‏صورت حرکت، مسیر، هدف، جهت و ظرف بازنمایی شده است. هم‌چنین نگاشت حوزه‌های مبدأ معرفی شده کووچش با آنچه در اشعار مولوی به‌کار رفته ‌است حکایت از این دارد که بجز دو حوزه «ساختمان و بنا» و «سرما و گرما» دیگر حوزه‌های مبدأ با هم همخوانی دارد و از این میان حوزه‌ها «حرکت و جهت»، «نیرو» و «اعضای بدن» از بیشترین بسامد برخوردار است. علاوه بر سیزده حوزه مبدأ معرفی شده کووچش در اشعار مولوی «خواب» نیز به‌عنوان حوزه مبدأ دیگری برای استعاره مرگ یافت شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زبان و زبان شناسی
دریافت: 1397/4/14 | پذیرش: 1398/2/8 | انتشار: 1398/7/9