دوره 19، شماره 76 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 76 صفحات 88-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rasooli Mehrabani R, Babayi M. Impressibility of Qul Ali from Bahr al-Mahabbah and al-Settin al-Jame' in composing Qissa’i Yusuf. LIRE 2022; 19 (76) :59-88
رسولی مهربانی رادمان، بابایی مونا. تأثیرپذیری قول علی بلغاری از بحر المحبه و الستین الجامع در سرودن قصه یوسف با رویکردی تطبیقی. پژوهش‌های ادبی. 1401; 19 (76) :59-88

1- دانشگاه تهران ، R.Rasooli.M@ut.ac.ir.
2- دانشگاه تهران
هدف از پژوهش پیش رو آشکار کردن این بوده است که قول علی، شاعری از بلغارهای ولگا در سرودن منظومه قصه یوسف از بحر المحبه فی اسرار الموده و الستین الجامع للطائف البساتین‌ بهره برده است. در مرحله بعد روشن کردن شیوه استفاده و اقتباس وی از این دو اثر بوده است. در پی دستیابی به این هدف، از رویکرد مکتب فرانسه در ادبیات تطبیقی استفاده شده، که بر تأثیر و تأثر مستقیم مبتنی است. مدعای پژوهش آن است که قصه یوسف علی در پیرنگ روایی (و حتی روایتهای فرعی) با بحرالمحبه و الستین الجامع شباهت بسیار و تفاوت اندکی دارد. افزون بر این در شیوه بیان و ترتیب جزئیات داستانی نیز بعضا کاملا مشابه با آن دو اثر است. در چند موضع غیرداستانی نیز مشخص است که شاعر از آن دو اثر اقتباس کرده است. جز اینها در چندین مورد علاوه‌بر شباهت در شیوه بیان با الستین الجامع، واژگان فارسی آن کتاب را هم در اثر خود به کار گرفته است. علی چنانکه خود نقل کرده فارسی و عربی هم می‌دانسته است. مجموعاً به نظر می‌رسد علی هر دو اثر را پیش چشم داشته و در مواضع اختلاف معمولاً روایتهای هر دو را جمع و منظوم ‌کرده و البته گاه فقط یک روایت را برگزیده است. هر جا هم که موقعیت مناسبی وجود داشته گفت‌وگوهای عاطفی و توصیفها را تفصیل داده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ادبیات تطبیقی
دریافت: 1399/12/18 | پذیرش: 1400/4/28 | انتشار: 1401/6/30